Svante Ekelin utsedd till Årets Ölperson 2015

Årets Ölperson 2015 är korad och priset gick i år till Svante Ekelin på Humlegårdens Ekolager. Svante Ekelin har i över 30 år försett landets mikrobryggerier och hembryggare med kunskap, utrustning och råvaror.

Humlegården grundades 1992 och har sedan dess varit ledande på att leverera jäst, humle, malt och bryggutrustning till hembryggare och mikrobryggerier runt om i landet. Tillgången på kvalitativa råvaror och utrustning har varit avgörande för den snabba utvecklingen inom öl som skett i Sverige det senaste decenniet.

Juryns motivering till priset för Årets Ölperson 2015:

”Svante Ekelin har spelat en betydande roll för den svenska ölbryggningen genom att ständigt ligga i framkant med sitt sortiment. Svante har även en sann kärlek till öl och bär på en stor kunskap som han ödmjukt delar med sina kunder. Årets Ölpersons gärningar är mer aktuella än någonsin då antalet hembryggare och mikrobryggerier aldrig varit fler i modern tid. Svante Ekelin är helt enkelt bläcket i pennan som ritat om den svenska ölkartan.”

Den oberoende juryn till Sveriges Ölperson 2015 består av Hans Nordlöv, mångårig ölexpert, ölutbildaren och öldomaren Jan-Erik ”Janko” Svensson, näringslivshistorikern Edward Blom, Marianne Wallberg, VD och grundare av Stockholm Beer & Whisky Festival samt Jessica Heidrich, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri.

Årets Ölperson delas ut av Galatea och vinnaren tilldelas ett stipendium på på 35 000 kronor.

Skrivet av David Ask 23 oktober, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!