The Bishops Arms – ölälskarens val sedan 1993

När den första Bishops Arms-puben öppnade för 22 år sedan var det få som anade vilken succé det skulle bli. Idag är kedjan med sina 40 pubar en given favorit på den svenska ölscenen. Hit kommer öl- och whiskyälskare för att prova nya drycker, köra pubquiz eller avnjuta en god bit mat.

Den första The Bishops Arms-puben öppnade på Stadshotellet i Västerås 1993. Krogen, och sedermera kedjan, fick sitt namn efter domkyrkan som är belägen ett stenkast från hotellet. Sedan dess har kedjan växt ordentligt och idag finns Bishops Arms på 40 platser runt om i Sverige, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Inom ungefär ett år öppnar vi en ny pub i Uppsala, berättar Oskar Svanström, driftchef på The Bishops Arms. Sedan får vi se vart vi öppnar efter det, men det skulle vara roligt att nå 50 pubar i en nära framtid.

Bishop2

På samtliga Bishops Arms hittar man ett brett sortiment av både öl och single malt whisky. Personalen är kunnig och tanken är att de både ska bidra till en ökad dryckeskunskap men också skapa ett intresse för kvalitativa drycker. Normalt har en Bishops Arms-pub 27 olika öl på fat och runt 150 flasköl. Totalt hittar man närmare 2500 olika öl på kedjan.

– I nästan alla av de städer där vi finns har vi stadens största ölutbud, fortsätter Oskar Svanström. Jag tror många gillar Bishops Arms för att vi är breda och både har ”vanlig” öl men även nya spännande produkter. Det är en blandning som passar alla.

Bishop1

Så snart man kliver över tröskeln på en av pubarna slås man av den genuina pubkänslan med mörk träinredning och nostalgiska detaljer. Den engelskinspirerade interiören är synonym med kedjan och alla pubar är platsbyggda med noggrant utvald inredning som köpts in från England.

På Bishops Arms tappas en god öl upp medan musiken hålls på en pratnivå. Tv-skärmar är bannlysta och några spelmaskiner eller sportsändningar är det inte tal om. Hit kommer man för att umgås med vännerna över en öl, insupa atmosfären och äta något riktigt gott. På menyn hittar du både klassiska pubrätter som hamburgare och Fish n’ Chips men även andra vällagade rätter med lokal anknytning. För besökaren som är på jakt efter något mer än öl och mat erbjuder de flesta pubarna både öl- och whiskyprovningar samt regelbundna pubquiz.

Bishop3

De senaste årens boomande ölintresse märks självklart av på en kedja som Bishops Arms. Från att ha gått från att beställa en stor stark är idag allt fler svenskar intresserade av mer hantverksmässigt bryggd öl.

– Suget efter ny öl har blivit nästan omöjlig att tillfredsställa hos gästerna, berättar Oskar. Antalet bryggerier har exploderat under de senaste åren och variationen och lekfullheten på det som bryggs ser helt annorlunda ut mot bara 10 år sedan. Efterfrågan på specialöl, och framförallt craft beer, har ökat extremt mycket.

Vi avslutar pratstunden med Oskar med två snabba ölfrågor!

Vilken tror du är nästa stora öltrend?

Idag är efterfrågan på IPO:r fortsatt stor, även om det har sansat sig lite. Sessionöl (öl med lägre alkoholhalt men mycket smak, reds. anm.) börjar bli stort. I det stora hela tror jag trenden rör sig mot öl med stor drickbarhet, tysk öl känns väldigt aktuellt, allt fler bryggerier brygger både Kellerbier och veteöl.

Vilken är din favoritpub utanför Sverige?

En av mina favoriter är Old Bank of England (194 Fleet St, London) det är en så mäktig byggnad med stor och gammal historia. Den ger en fantastisk känsla. När det gäller öl och stämning är Byens Kro (Møntergade 8, Köpenhamn) en favorit, deras ölsortiment är bra men framförallt är det en härlig atmosfär med mycket konstnärer och häftiga figurer.

Skrivet av David Ask 6 november, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!