10 saker du inte visste om Cognac

Gin, vodka, whisky, tequila och rom – drycker som den dryckesintresserade har bra koll på. Men brandy och cognac? Inte i samma utsträckning. Här är 10 saker du inte visste om cognac.

1. Cognac är champagnen av brandy

Cognac är en typ av brandy, eller destillerat vin, tillverkat i en region i Frankrike runt staden Cognac på den franska västkusten. All Cognac är brandy men all brandy är inte Cognac. För att få kallas Cognac måste den alltså vara destillerad i området runt staden Cognac.

2. Det finns sex distrikt i Cognacsregionen

Inom området runt staden Cognac finns det sex distrikt som definieras av dess terroir. Terroir är ett franskt uttryck som kommer från ordet terre, ”land”. Användningen i vinsammanhang finns för att markera inflytandet från vindruvornas odlingsplats på det färdiga vinet, som därmed präglas av sitt geografiska ursprung. Distrikten heter Grande Champagne, Petit Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, and Bois Ordinaires.

3. Strikta regler för Cognac

Här är några regler:

  • Cognac måste tillverkas från någon eller en kombination av dessa tre typer av druvor; Ugni Blanc, Folle Blanche och Colombard.
  • En Cognac måste lagras minst två år.
  • En Cognac måste dubbeldestilleras i kopparpannor som har en speciell form och egenskap (Chartenais, efter distirktet där processen kommer ifrån).
  • Druvororna måste skördas i oktober och drycken måste destilleras mellan 1 november och 31 mars.
  • Cognac måste lagras i fat tillverkade av fransk ek som kommer från två olika skogsområden i Frankrike.

4. Det finns tre huvudklasser för Cognac.

Det finns tre huvudklasser för Cognac: VS (Very Special) har lagrats minst två år. VSOP (Very Superior Old Pale) har lagrats minst fyra år. XO (Extra Old) har lagrats minst 10 år.

5. Det finns fler klassifikationer

Förutom de tre huvudklasserna finns det ytterligare benämningar för klassa Cognac: Napoléon, tekniskt är den lagrad lika länge som en XO, men marknadsförs om en Cognac som lagrats någonstans mellan en VSOP och en XO; Vieux, vilket betyder ”gammal” som på samma sätt marknadsför en Cognac som lagrats någonstans mellan VSOP och XO; Hors d’age, vilket betyder ungefär ”väldigt gammal”, är minst lika gammal som en XO men kan vara 40 eller tillochmed 50 år gammal.

6. Formen på konjakskupan

Förr i tiden så drack man Cognac i stora konjakskupor. Anledningen var att man då enkelt kunde värma drycken i handen. Detta i en tid då det inte var så vanligt med centralvärme i bostäderna. Nu anser många att det tulpanformade glaset är att föredra då man dricker Cognac.

7. Cognac fortsätter inte utvecklas efter buteljering.

Till skillnad från vinet som den är gjord av, kommer Cognac inte att utvecklas med tiden.

8. Cognac fungerar alldeles utmärkt i drinkar.

Särskilt om det är en ung Cognac (VS eller VSOP). Att blanda Cognac med Coca-Cola, ginger ale eller till och med Champagne eller ett fruktigt dessertvin som Moscato kommer inte få dig utesluten ur den coola cognacsklubben. Två klassiska cocktails som använder Cognac som bas är Sidecar (Cognac, cointreau, citronjuice, sirap) och French Connection (lika delar Cognac och Amarettolikör)

9. Behandla din Cognac som whisky

Det enklaste och vanligaste sättet att dricka Cognac på är neat eller med någon droppe vatten på samma sätt som man ”vattnar” en fin whisky för att få den att öppna sig. Tillsätter man vattenmolekyler till alcohol så startar en kemisk reaktion som faktiskt släpper ifrån sig värme och med den mer av spritens arom.

10. Ju mörkare Cognac, ju äldre är den.

Yngre Cognacs tenderar att vara lite lättare och mer honungsfärgade. Äldre Cognacs får en rikare bärnstensfärg tack vare tanninerna i ekfaten som Cognacen lagras i.

Ölkollen tipsar.

Le Reviseur Cognac Extra Old XO 10 Years

Skrivet av Michael Karlberg 25 februari, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!