5 intressanta fakta om Bourbon – del 1

Amerikansk whiskey eller bourbon blir alltmer populärt runt om i världen. Här kommer 5 roliga fakta du kanske inte visste om den majsbaserade spritdrycken.

1. Inte all Bourbon kommer från Kentucky.

Trots att 95% av all bourbon kommer från Kentucky finns det inga lagar som säger att en bourbon måste komma därifrån. Faktum är att det under de senaste åren ploppat upp flera destillerier runt om i USA. Men de flesta hävdar att den bästa bourbonen fortfarande görs i Kentucky.

2. Bourbon har fått sitt namn efter en rik och mäktig dynasti i Franrike.

1791 bestämde den dåvarande presidenten, George Washington, att man skulle uppmuntra bosättare som var missnöjda med skatterna att få flytta söderut, till Kentucky. Guvenören, Thomas Jefferson, gav 60 hektar land till varje bosättare om denne gick med på att endast producera ”native corn” (d.v.s. amerikansk whiskey). Thomas Jefferson, som var något av en frankofil, valde att döpa området till Bourbon County efter den mäktiga franska 1700-talsdynastin.

3. Ett bourbonfat kan bara användas en gång enligt lag.

I enlighet med federala lagar måste all Bourbon lagras i helt nya, kolade ekfat som måste kasseras efter lagring. De flesta destillerier säljer sina begagnade fat till andra alkoholproducenter när de är klara. Som till exempel ölproducenten Innis & Gunn som fatlagrar ale ibland annat använda bourbonfat.

4. Det finns fler Bourbonfat än det finns människor i Kentucky.

Siffror ljuger inte. 2014 låg befolkningen i Kentucky runt 4.4 miljoner medan antalet fat med bourbon uppgick till hela 5.6 miljoner. Ett av Kentuckys största bourbonprodcenter är Heaven Hill. Heaven Hills lagringsanläggning är den näst största av lagrad Kentucky-whiskey i världen, med över 1.300.000 fat. Detta står för nästan 17 procent av världens framtida utbud av Bourbon.

5. Bourbon är USA’s enda inhemska spritdryck.

Den 4 maj 1964 antog kongressen en resolution som deklarerade Bourbon som en ”särskiljande produkt från Förenta staterna”, där det anges att ingen annan whiskey som produceras utanför USA kan märkas eller säljas som Bourbon i USA. Strax efter detta presenterade myndigheten ”Federal Standards of Identity for Distilled Spirits en rad strikta riktlinjer som destillatörer idag måste följa för att få märka sin whiskey som bourbon.

Ölkollens bourbontips:

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon

Evan Williams är en kryddig och balanserad bourbon med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkade aprikoser, nötter, knäck, kanel, smörkola och vanilj. Serveras som avec eller används som drinkingrediens.

Larceny Kentucky Straight Bourbon Small Batch

Larceny Kentucky Straight Bourbon 92 proof väljs av Heaven Hills Master Distiller för att matcha en smakprofil av en sex år gammal Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Larceny görs med vete som den andra ingrediensen istället för den traditionella rågen man vanligtvis använder vid tillverkning av Bourbon. Detta gör att sötman från majsen verkligen kommer till sin rätt och gör Larceny till en extra len och rund Bourbon.

Larceny är en Small Batch Bourbon som tillverkas med högst 100 fat och buteljeras vid 92 proof (46%).

 

 

Skrivet av Michael Karlberg 17 maj, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!