5 intressanta fakta om Bourbon – del 1

Amerikansk whiskey eller bourbon blir alltmer populärt runt om i världen. Här kommer 5 roliga fakta du kanske inte visste om den majsbaserade spritdrycken.

1. Inte all Bourbon kommer från Kentucky.

Trots att 95% av all bourbon kommer från Kentucky finns det inga lagar som säger att en bourbon måste komma därifrån. Faktum är att det under de senaste åren ploppat upp flera destillerier runt om i USA. Men de flesta hävdar att den bästa bourbonen fortfarande görs i Kentucky.

2. Bourbon har fått sitt namn efter en rik och mäktig dynasti i Franrike.

1791 bestämde den dåvarande presidenten, George Washington, att man skulle uppmuntra bosättare som var missnöjda med skatterna att få flytta söderut, till Kentucky. Guvenören, Thomas Jefferson, gav 60 hektar land till varje bosättare om denne gick med på att endast producera ”native corn” (d.v.s. amerikansk whiskey). Thomas Jefferson, som var något av en frankofil, valde att döpa området till Bourbon County efter den mäktiga franska 1700-talsdynastin.

3. Ett bourbonfat kan bara användas en gång enligt lag.

I enlighet med federala lagar måste all Bourbon lagras i helt nya, kolade ekfat som måste kasseras efter lagring. De flesta destillerier säljer sina begagnade fat till andra alkoholproducenter när de är klara. Som till exempel ölproducenten Innis & Gunn som fatlagrar ale ibland annat använda bourbonfat.

4. Det finns fler Bourbonfat än det finns människor i Kentucky.

Siffror ljuger inte. 2014 låg befolkningen i Kentucky runt 4.4 miljoner medan antalet fat med bourbon uppgick till hela 5.6 miljoner. Ett av Kentuckys största bourbonprodcenter är Heaven Hill. Heaven Hills lagringsanläggning är den näst största av lagrad Kentucky-whiskey i världen, med över 1.300.000 fat. Detta står för nästan 17 procent av världens framtida utbud av Bourbon.

 

5. Bourbon är USA’s enda inhemska spritdryck.

Den 4 maj 1964 antog kongressen en resolution som deklarerade Bourbon som en ”särskiljande produkt från Förenta staterna”, där det anges att ingen annan whiskey som produceras utanför USA kan märkas eller säljas som Bourbon i USA. Strax efter detta presenterade myndigheten ”Federal Standards of Identity for Distilled Spirits en rad strikta riktlinjer som destillatörer idag måste följa för att få märka sin whiskey som bourbon.

Ölkollens bourbontips:

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Bottled-In-Bond

Med en alkoholhalt på 50% och minst fyra år på noggrant utvalda ekfat så har Evan Williams Bottle-in-Bond en intensiv men balanserad arom av karamell, vanilj och råvarukaraktär. I smaken finner man citrus, vanilj och en härligt pepprig finish som är varm och lång.

Larceny Wheated Kentucky Straight Bourbon Small Batch

Whiskeyn i Larceny Kentucky Straight Bourbon har blivit speciellt utvald av Heaven Hills Master Distiller för att matcha en smakprofil av en sex år gammal Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Stilen på Larceny är en “wheat-bourbon” och innehåller 75% majs, 20% vete och 5% korn. Enligt den amerikanska bourbonlagen måste en Bourbon innehålla minst 51% majs för att få kallas just Bourbon. Valet av den höga andelen vete gör Larceny till en len, exklusiv och rund Bourbon.

Larceny Kentucky Straight Bourbon är en Small Batch Bourbon vilket betyder att man till varje batch använt max 100 av de bästa faten från destilleriet.

 

 

Skrivet av Michael Karlberg 17 maj, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!