5 intressanta fakta om Bourbon – del 2

Amerikansk whiskey eller bourbon blir alltmer populärt runt om i världen. Här kommer 5 roliga fakta du kanske inte visste om den majsbaserade spritdrycken.

6. Enligt lag måste en bourbon göras av mestadels majs.

Enligt federal lag måste all mash (det är den del som ger socker) bestå av minst 51 procent majs, vilket hjälper till att hålla USA som världens största producent av majs. Dessutom förbjuder reglerna att destillatörer tillsätter färgämne, smakämne eller annan sprit.

7. En tredjedel av all bourbon försvinner.

Beroende på lagringsförhållanden så avdunstar tre till fyra procent av whiskeyn naturligt under åren. Detta resulterar i en nettoförlust på cirka en tredjedel av den totala produkten efter sju till nio år. Denna kallas ”Angels share”.

8. Under förbudstiden (1920-1933) var Bourbon juridiskt tillåtet om man hade en läkares underskrift.

Trots sin hårda inställning till alkoholkonsumtion möjliggjorde den amerikanska regeringen några undantag från Volstead-lagen. Till exempel kunde rabbiner och präster få reglerade mängder vin för religiösa ritualer och små mängder bourbon kunde köpas om köparen hade ett recept. Detta undantag var ofta det enda som höll många Kentucky-destillerier flytande under de tretton svåra åren.

9. Olagrad whiskey kallas ”White Dog”.

Medan den olagrade whiskeyprodukten tekninsk inte kan kallas bourbon så får destillerier sälja den klara majsbaserade drycken. Många moderna destillerier som till exempel Heaven Hill har de senaste åren lanserat en White Dog.

10. Destillerier producerade penicillin under WWII.

Många destillerier producerade även penicillin under Andra världskriget då penicillin också är en produkt av fermentering.

Bonusfakta.

Bourbon må vara Kentuckys största exportvara men på andraplats kommer faktiskt discokulan. Faktum är att nästan 90 procent av USA’s all discokulstillverkning sker i Kentucky. Det kan inte vara en tillfällighet. 🙂

5 intressanta fakta om Bourbon – del 1

Ölkollens bourbontips:

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon

Evan Williams är en kryddig och balanserad bourbon med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkade aprikoser, nötter, knäck, kanel, smörkola och vanilj. Serveras som avec eller används som drinkingrediens.

Larceny Kentucky Straight Bourbon Small Batch

Larceny Kentucky Straight Bourbon 92 proof väljs av Heaven Hills Master Distiller för att matcha en smakprofil av en sex år gammal Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Larceny görs med vete som den andra ingrediensen istället för den traditionella rågen man vanligtvis använder vid tillverkning av Bourbon. Detta gör att sötman från majsen verkligen kommer till sin rätt och gör Larceny till en extra len och rund Bourbon.

Larceny är en Small Batch Bourbon som tillverkas med högst 100 fat och buteljeras vid 92 proof (46%).

 

Skrivet av Michael Karlberg 17 maj, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!