Ordna en egen ölprovning hemma

Att hålla en ölprovning hemma är ett utmärkt sätt att testa nya sorter och lära sig mer om öl. Men hur ska man gå tillväga? Vi på Ölkollen har sammanställt våra bästa tips för att hålla en proffsig provning hemma.

Vad ska man prova?

Innan själva provningen behöver du såklart bestämma vilka, och hur många, öl som ska provas. Fem-sju stycken brukar vara ganska optimalt, då får du en bra bredd utan att det blir för många olika sorter. Antingen väljer ni att testa flera öl inom samma kategori, exempelvis ljusa lager eller amerikanska ales, eller så testar ni helt olika stilar.

För att bli duktig på öl måste man prova, prova, prova… Så mycket öl som möjligt!

Förslag breddprovning

Är du nyfiken på att prova olika ölsorter är en breddprovning en bra början. Vi har tagit fram ett förslag på en provning där du får prova allt från stout och IPA till spontanjäst öl och tysk pilsner.

Chimay Blå – trappistölens främsta bryggeri
Innis & Gunn Original – ekfatslagrad öl som kom till av ett misstag
Radio The Mothership – Modern dubbel IPA
Belhaven Twisted Thistle IPA – klassisk skotsk India Pale Ale
Youngs Double Chocolate Stout – brittisk stout med härlig chokladkaraktär
Oude Kriek Boon – spontanjäst Belgisk lambic
Jever Pilsener – klassisk tysk pilsner

Klicka på respektive länk för att se om ölet finns på hyllan i din butik eller beställ den enkelt via samma länk.

Hur ska man hålla koll på vad man tycker om ölen?

Se till att anteckna under tiden du provar. På så sätt är det enkelt att komma ihåg vad man tyckte men det är också ett roligt underlag för att i efterhand kunna jämföra och diskutera hur alla upplevde de olika ölsorterna.

Här kan du ladda ner och skriva ut ett provningsprotokoll. (pdf)

Vilken temperatur ölet har spelar en stor roll för smakupplevelsen. Vissa ölsorter smakar bäst väl kylda medan andra kommer till sin rätt vid 10-12 grader. De flesta öl har en rekommenderad serveringstemperatur som framgår på flaskan, saknas det hittar du en generell guide här.

Vad ska man servera ölen i?

Har du redan provarglas hemma är det självklart ett utmärkt tillfälle att plocka fram dem, annars är det viktigaste att det är kupade glas (vinglas funkar fint) som är hela och rena. Se också till att det finns ett glas till varje öl för att slippa skölja dem mellan varje varv.

I vilken ordning ska man prova?

Börja med det lättaste ölet och ta det kraftfullaste sist, annars riskerar du att det kraftiga ölet förstör smaken på de öl du provar efteråt. Känner du dig osäker – börja med de ljusa och alkoholsvaga och avsluta med de mörkare och alkoholstarkare.

rsz_p1000082 (2)

Hur ska själva provningen gå till då?

  1. Titta på ölet
    Är det ljust eller mörkt? Klart eller grumligt? Hur ser skummet ut – tätt eller stora bubblor?
  2. Lukta på ölet
    Första sniffen är viktig! Doftar det mycket eller lite? Vilka dofter hittar du? Försök inte överanalysera för mycket utan skriv ner vilka dofter du känner först. Bröd, frukt, knäck, kaffe, kola, jäst?
  3. Smaka på ölet
    Nu har vi nått fram till provningens höjdpunkt – själva provsmakningen av ölet! Här kan man utgå från följande punkter i bedömningen. Stor eller liten beska? Lite eller mycket fylligt? Är ölet torrt eller sött? Vilka grundsmaker hittar du (sött, salt, surt, beskt)? Och vilka smaker? Är eftersmaken kort eller lång?

Det man ska tänka på när man prover öl jämfört med att prova vin är att ölet har helt andra smaker än vin. Exempelvis beskan – för att känna smaken måste man svälja ölet eftersom beskan känns långt bak i munnen. Det är även viktigt att få ett ordentligt skum då skummet håller aromerna kvar i ölet.

Fler tips på spännande öl att prova hittar du här.

shutterstock_211584163 (2)

Skrivet av David Ask 6 oktober, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!