Fem frågor till Belhavens bryggmästare

Vi har pratat öl med Alan McLaren, bryggmästare på Belhaven Brewery, Skottlands äldsta verksamma bryggeri.

Hur kom du in på ölbryggning från början?

Jag växte faktiskt upp ett stenkast från Belhavens bryggeri och dofterna av malt och humle har funnits med under hela min barndom. Det var även flera familjemedlemmar som jobbade på bryggeriet när jag var yngre så man kan väl säga att det var meningen att jag skulle hamna på Belhaven.

Vilken är din största ölupplevelse?

Min största passion är att tillsammans med kollegorna på bryggeriet utveckla och ta fram nya, spännande ölsorter och förfina våra bryggningstekniker. Det är alltid lika kul att se när en ny öl som vi har tagit fram hamnar på bardisken eller butikshyllorna. Och att få beröm från öldrickare runt om i världen som testat vår öl!

Vilken är din favoritöl?

Tuff fråga, men måste jag välja är det Twisted Thistle IPA.

Berätta om din ölfilosofi!

De bästa ölen görs på de bästa ingredienserna så min ölfilosofi bygger på att vara väldigt noga med vilken malt och humle vi använder. Tidigare i veckan hade vi vår humleleverantör på besök och gick igenom höstens skörd så vi redan nu kan välja ut den bästa humlen till nästa år. Eftersom jag har privilegiet att arbeta vid Skottlands äldsta bryggeri som fortfarande bedriver bryggeriverksamhet är respekten för ursprung och historia otroligt viktigt. Människor hävdar ofta att öl kan tas fram och bryggas varsomhelst men i min erfarenhet stämmer det inte – ursprunget märks!

Några spännande nyheter från bryggeriet?

I och med det explosionsartade intresset för craft beer, både hemma i Skottland men även på exportmarknader som USA och Sverige, jobbar vi med fler innovativa projekt än någonsin tidigare. Vi kikar på olika tekniker för att lagra ölet och hur vi ska humla det i olika steg av bryggningsprocessen. Det är helt enkelt mycket spännande experimentöl som bryggs just nu och vi får se vilka som hittar ut från bryggeriet.

Är du nyfiken på att prova ölen från Alan McLaren kan du läsa mer om och beställa Twisted Thistle, Scottish Stout, St Andrews Ale och Belhaven Craft Pilsner på respektive länk. 

Skrivet av David Ask 27 januari, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!